Formik Asitin İn Vitro Rumen Fermentasyonu ve Metan Üretimine Etkisi

Yazarlar

  • Kanber Kara Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Kayseri
  • Eray Aktuğ Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Kayseri
  • Alper Çağrı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kırşehir İl Tarım Müdürlüğü, Kırşehir
  • Berrin Kocaoğlu Güçlü Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Kayseri
  • Erol Baytok Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Kayseri

DOI:

https://doi.org/10.24925/turjaf.v3i11.856-860.491

Anahtar Kelimeler:

Formik asit- in vitro gaz üretimi- metan- rumen fermentasyonu- yonca

Özet

Bu araştırmanın amacı, in vitro gaz üretim tekniği ile yonca kuru otunun rumen fermentesyonu ve metan üretimine formik asitin etkisini belirlemektir. Çalışmada rumen sıvısı inokulumuna 0,0 (kontrol grubu, YF0), 0,1, 0,2, 0,3, 0,4 ve 0,5 ml/L (deneme grupları, sırasıyla YF1, YF2, YF3, YF4 ve YF5) düzeylerinde formik asit (Amasil85-liquid) ilavesinin yonca kuru otunun toplam gaz üretimi (TGÜ), metabolik enerji (ME), organik madde sindirimine (OMS), pH ve metan üretimine etkisi belirlenmiştir. Rumen sıvısına artan düzeylerde formik asit katılması yonca kuru otunun in vitro TGÜ, ME ve OMS‘ni linear, quadratik ve kübik kontrastta, metan üretimini ise linear kontrastta (yaklaşık %17‘den % 20‘e kadar) farklılıklar ortaya çıkarmıştır. Formik asitin çalışılan parametrelere etkisi kullanılan dozuna göre farklılık göstermiştir. Formik asitin düşük dozları (0,1 ml/L ve 0,2 ml/L) in vitro TGÜ, ME ve OMS‘ni önemli düzeyde azaltırken, yüksek dozu (0,5 ml/L) bu parametreleri önemli oranda arttırmıştır. Öte yandan orta dozlarının (0,3 ml/L ve 0,4 ml/L) yonca kuru otunun in vitro TGÜ, ME ve OMS‘ne önemli bir etkisi görülmedi. Ruminal pH değeri formik asit ilavesiyle değişmemiştir. Antibakteriyel, lezzet verici ve silajda fermentasyonu arttırıcı niteliğinden dolayı güvenli bir yem katkısı olarak nitelendirilen formik asitin çalışmada kullanılan tüm dozlarının in vitro metan üretimini arttırdığı belirlenmiştir. Yüksek dozlarının yonca kuru otunun ME ve OMS‘ne olumlu etkisi olsa da sera gazlarını arttıran olumsuz etkisinden dolayı yemlerde sınırlı düzeyde kullanılması gerekir. Daha sonraki in vitro ve in vivo çalışmalarda, tüm çiftlik hayvanlarının yem ham maddeleri ve rasyonlarına formik asit ilavesinin sindirim sistemi parametreleri ve küresel ısınma üzerine etkisinin araştırılması faydalı olacaktır.

Yazar Biyografileri

Kanber Kara, Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Kayseri

Yrd. Doç. Dr. Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Kayseri-Türkiye.

Eray Aktuğ, Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Kayseri

Araş Gör. Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Kayseri-Türkiye.

Alper Çağrı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kırşehir İl Tarım Müdürlüğü, Kırşehir

Vet. Hek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kırşehir İl Tarım Müdürlüğü, Kırşehir-Türkiye

Berrin Kocaoğlu Güçlü, Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Kayseri

Prof. Dr. Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Kayseri-Türkiye.

Erol Baytok, Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Kayseri

Prof. Dr. Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Kayseri-Türkiye.

İndir

Yayınlanmış

2015-10-20

Nasıl Atıf Yapılır

Kara, K., Aktuğ, E., Çağrı, A., Kocaoğlu Güçlü, B., & Baytok, E. (2015). Formik Asitin İn Vitro Rumen Fermentasyonu ve Metan Üretimine Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 3(11), 856–860. https://doi.org/10.24925/turjaf.v3i11.856-860.491

Sayı

Bölüm

Hayvansal Üretim