Türkiye‘ de Tarım Sektörü Kaynaklı Çevre Tahribatını Önleme Politikaları Kapsamında Destekleme Alan Üreticilerin İncelenmesi (Seyfe Gölü Yöresi Hububat Üreticileri Örneği)

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.24925/turjaf.v10i11.2213-2223.5510

Anahtar Kelimeler:

Çevre- Çevresel bozulma- ÇATAK- Kırşehir- Seyfe Gölü

Özet

Çevre tahribatı üçüncü milenyumda tüm dünyanın uğraştığı en önemli meselelerden biri olarak boyutlanmaktadır. Bu nedenle gerek uluslararası alanda gerekse ulusal ölçekte çeşitli politika araçları geliştirilmekte ve uygulamaya koyulmaktadır. Söz konusu politikalar tüm üretim ve tüketim alanlarını kapsamakla birlikte, sahip olduğu stratejik önemden dolayı tarım sektörü açısından ayrıca ön plana çıkmaktadır. Türkiye‘ de tarım sektöründe çevre tahribatını önlemek amacıyla 2006 yılında yürürlüğe giren “Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı” (ÇATAK) programı uygulanmıştır. Bu çerçevede, Kırşehir ili Seyfe Gölü yöresinde ÇATAK programı desteklerinden yararlanan hububat üreticilerinin üretim uygulamaları çevresel boyutta incelenmiştir. Bu amaçla, 100 üretici örneğe çekilmiş ve anket çalışması yürütülmüştür. Elde edilen veri seti çapraz tablolar haline getirilerek yorumlanmış ve önerilerde bulunulmuştur. Sonuçlar, istatistiki olarak ki-kare analiziyle desteklenmiştir. Buna göre, üreticilerin çevre tahribatını yoğun bir şekilde gerçekleştirecek uygulamaları yapmadığı belirlense de gübre-ilaç kullanımı konusunda doğru kaynaklardan doğru yöntemleri benimsemeye ihtiyacı olduğu görülmüştür. Ayrıca, devletin uygulamış olduğu tarım politikası araçları konusunda kapsamlı bilgiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Bu nedenle, eğitim-yayım faaliyetlerinin sık ve dinamik bir şekilde uygulanması önemli görülmektedir.

İndir

Yayınlanmış

2022-11-29

Nasıl Atıf Yapılır

Doğan, H. G., & Karaaslan, H. (2022). Türkiye‘ de Tarım Sektörü Kaynaklı Çevre Tahribatını Önleme Politikaları Kapsamında Destekleme Alan Üreticilerin İncelenmesi (Seyfe Gölü Yöresi Hububat Üreticileri Örneği). Türk Tarım - Gıda Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 10(11), 2213–2223. https://doi.org/10.24925/turjaf.v10i11.2213-2223.5510

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi