Yazarlar İçin Bilgi

Sisteme yüklendikten sonra kabul edilen her makale için sayfa sayısına bakılmaksızın İngilizce Makaleler için 25 Dolar, Türkçe Makaleler için 25 Dolar ücretlendirme yapılacaktır.

Bu kararı almamızın temel nedenleri,

  1. DOI işlemini başlatmak
  2. Artan internet ücretlerini karşılamak
  3. Derginin personel çalıştırma gereksinimi

Hayvanlarla ilgili yapılan deneysel çalışmalarda deney hayvanları etik kurul raporu sunulmadan veya makale içinde atıf yapılmadan yayınlanmayacaktır.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi‘nde İngilizce ve Türkçe makaleler farklı sayılarda yayınlanmaktadır.

2, 4, 6, 8, 10 ve 12. Sayılar İngilizce olarak yayınlanacaktır.

1, 3, 5, 7, 9 ve 11. Sayılar Türkçe olarak yayınlanacaktır.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi;

  • Makaleler ücretsiz olarak herkese açıktır,
  • Hazır olan makaleler beklemeksizin online olarak yayınlanmaktadır.

Genel Format

Örnek Makale Dosyası - İndir

Yazar, çevrim içi göndermeden önce yeni bir makaleyi aşağıda verilen kurallara göre hazırlaması gerekmektedir.

Lütfen aşağıdaki kuralları dikkatli takip ederek makalenizi hazırlayınız.

  • Font: Metnin yazımında sadece 12 punto Times New Roman yazı tipini, sembol fontu ise sadece matematik semboller için kullanınız.
  • Metin her iki yana yaslanarak yazılmalıdır.
  • Altı çizili metinler yerine, italik, koyu veya koyu italik yazmayı tercih ediniz
  • Çift satır aralığını kullanınız.
  • Paragraf ve bölümler arasında boş satır bırakınız.
  • Bölüm başlığı ile metni arasında boş satır bırakınız.
  • Noktadan sonra sadece bir boşluk bırakınız.

Türkçe metinlerde, ondalık simge olarak Virgül, basmak gruplandırma simgesi Olarak Nokta kullanılması zorunludur.

  • Makale A4 (210 — 297 mm) sayfa yapısında çift satır aralık kullanılarak hazırlanmalı, her yönde 2,5 cm kenar boşlukları verilmelidir.
  • Tüm sayfalar numaralandırılmalı, sol kenarda satır numaraları sürekli olacak şekilde uygulanmalı, araştırma makaleleri aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır;

Türkçe ve İngilizce Özet, Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular ve Tartışma, Teşekkür, Kaynaklar, Resimler, Tablolar.

  • Makale başlığı 14 punto, koyu ve ortalı olarak yazılmalı, bağlaçlar hariç diğer kelimelerin baş harfleri büyük olarak yazılmalıdır.
  • 12 punto yazı büyüklüğünde yazarların tam adları (kısaltılmamış), soyadı sonuna adres bilgileri için üst simge numaralandırma yapılmalı, adres bilgileri yazar adlarından sonra yer almalı, sorumlu yazarın tam iletişim bilgilerine yer verilmelidir.
  • 300 kelimeyi geçmeyen Türkçe ve İngilizce özet içinde istatistiksel önemlilik verileri (P<0,05 gibi), referans bilgileri bulunmamalıdır.
  • Lütfen yazınızı dergi kurallarına uygun olarak hazırlayın. Özellikle referanslar bölümünün dergi kurallarına uygun olarak hazırlanmasına dikkat edin. DERGİYE UYGUN OLARAK HAZIRLANMAYAN BAŞVURULARIN GEÇ DEĞERLENDİRMEYE NEDEN OLACAĞINI lütfen unutmayınız.
  • Lütfen başvurunuzdaki referanslar ile referanslar bölümündeki referansların uyumlu olduğundan emin olunuz. Gönderinizi göndermeden önce referanslar açısından dikkatlice kontrol etmenizi öneririz.
  • Lütfen gönderiminizi yapmadan önce benzerlik indeksi açısından kontrol ediniz.
    Lütfen YÜKSEK BENZERLİK ENDEKSİNİN dergi kurallarına göre doğrudan gönderiminizin REDDEDİLMESİNE neden olacağını unutmayın.

Referans Listesi

  • Referans listesi çalışmanızın sonunda yer alır ve metinde alıntı yaptığınız her şeyin tüm ayrıntılarını yazarın soyadına göre alfabetik sırayla veriniz.
  • Tüm kaynaklara tutarlı bir şekilde atıfta bulunulmalıdır. Aşağıdaki kaynak listesinden seçim yapın, verilen örnekleri, kullanmanız gereken biçim ve noktalama işaretleri konusunda örnek olarak kullanınız.

Dergimiz APA 7 (2020) kurallarına göre makaleleri düzenlemekte ve çalışmaların en son çıkan APA formatına göre hazırlanmasını talep etmektedir.

Buna göre dergimizde kullandığımız metin içi ve metin sonu kaynakça örnekleri aşağıda yer almaktadır.

Metin İçinde Kaynak Gösterme

Metin içinde yapılan atıflarda yazar adı ve tarih(yıl) virgül ile ayrılarak parantez içinde verilmelidir. Birden fazla esere parantez içinde atıfta bulunulduğunda, alıntıları noktalı virgülle ayırılarak alfabetik sıraya göre yerleştirilmelidir. Aynı yazarların iki veya daha fazla eserini yayınlanma yılına göre sıralanmalı, bu atıflarda yazar adı bir kez verilmeli daha sonra yayınlar tarihe göre sıralanmalıdır.

Metin İçerisine Örnekler

Tek yazarlı makale (Yalçın, 2021), (Türk, 2020)

İki yazarlı makale (Coşkun & Başbuğ, 2019), (Uslu & Narlıçay, 2022)

Üç ve daha fazla yazarlı makale (Takcı ve ark., 2020), (Şen ve ark., 2018)

Birden fazla esere parantez içinde atıf (Adams ve ark., 2019; Shumway & Shulman, 2015; Yurdakul, 2017)

Aynı yazarların iki veya daha fazla eserine atıf (Takcı & Kıvrak, 2022a, 2022b, 2023), (Carraway ve ark., 2013, 2014, 2019)

Kaynakça için örnekler

Dergi Makalesi

Kivrak, M. B., Turk, S., Takci, A., Bolukbas, B., Agaoglu, R. T., & Coskun, A. (2023). Pulse wave Doppler ultrasound of umbilical cord in experimentally induced pregnancy toxemia in sheep. Research in Veterinary Science, 160(May), 18–25. https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2023.05.004

Lachner, A., Backfisch, I., Hoogerheide, V., van Gog, T., & Renkl, A. (2020). Timing matters! Explaining between study phases enhances students’ learning. Journal of Educational Psychology, 112(4), 841–853. https://doi.org/10.1037/edu0000396

Online Dergi Makalesi

Gander, K. (2020, April 29). COVID-19 vaccine being developed in Australia raises antibodies to neutralize virus in pre-clinical tests. Newsweek. https://www.newsweek.com/australia-covid-19-vaccine-neutralize-virus-1500849

Kitaplar

Kaufman, K. A., Glass, C. R., & Pineau, T. R. (2018). Mindful sport performance enhancement: Mental training for athletes and coaches. American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000048-000

Kitap Bölümü

Zeleke, W. A., Hughes, T. L., & Drozda, N. (2020). Home–school collaboration to promote mind–body health. In C. Maykel & M. A. Bray (Eds.), Promoting mind–body health in schools: Interventions for mental health professionals (pp. 11–26). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000157-002

Tezler

Horvath-Plyman, M. (2018). Social media and the college student journey: An examination of how social media use impacts social capital and affects college choice, access, and transition (Publication No. 10937367) [Doctoral dissertation, New York University]. ProQuest Dissertations and Theses Global.

Diğer kaynakça bildirim örnekleri için  "https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples". tıklayınız.

Kısaltma ve birimler

Uluslararası geçerli olan kısaltmaların kullanılması gerekmektedir. Aşağıda bazı örnekler verilmiştir. Metre: m, Kilogram: kg, Saniye: s, Dakika: dak, Amper: A, metre kare: m2, metre küp: m3, Hertz: Hz

 

 

 

Tablolar, şekiller ve resimler

 

 

  • Verileri sunarken yazarlar, derginin boyutu ve düzeninin belirlediği sınırlamaları öngörmelidir.
  • Ana makalede büyük ve karmaşık tablolardan, şekillerden ve haritalardan kaçınılmalıdır ancak hakemlerin kullanımı için bir veri ekine dahil edilebilirler.
  • Şekiller JPEG, TIFF veya EPS gibi nötr veri formatında kaydedilmelidir. PowerPoint ve Word grafikleri yayınlanmaya uygun değildir. Lütfen piksel odaklı programlar kullanmayın. Taranan şekillerin (JPEG ve TIFF formatlarında), çoğaltma boyutuna göre 300 dpi (yarım ton) veya 600 ila 1200 dpi (çizgi çizimleri) çözünürlüğü olmalıdır.
  • Bildirinin ana metninde yer alan tablo ve şekiller, metinde bahsedilme sırasına göre ayrı ayrı numaralandırılmalıdır.
  • Her tablo ve şekil yazının ayrı bir sayfasında, kısa ve açıklayıcı bir başlıkla birlikte sunulmalıdır.
  • Tüm metinler açıkça okunabilir olmalı ve tüm grafik ve açıklamalar siyah beyaz yazdırıldığında kolayca ayırt edilebilmelidir.
  • Her tablo ve şeklin altındaki notlar, gösterilen tüm verilerin kaynağını açıklamak ve belirtmek için kullanılmalıdır.

Dosya Boyutları

Makaleler hakemlere Web üzerinden dağıtılacaktır. Ancak, telefon modemi kullanan incelemeciler, dosyaların çok büyük olması durumunda kabul edilemez indirme gecikmeleriyle karşılaşabilirler. Gereksiz yere büyük dosyalardan kaçınmak için bir dizi basit yöntem kullanılabilir. Metin sayfalarını taramayın. Orijinal dijital belge olmadığı sürece basılı Şekilleri taramayın. Taranmış bir şekil kaçınılmazsa, lütfen dosyayı düzenlemek için Adobe PhotoShop veya benzer bir program kullanın ve göndermeden önce dosya boyutunu (görüntü boyutunun olması gerekmez) mümkün olduğu kadar küçültün. Örneğin, çevresindeki "beyaz alanı" hariç tutmak için resmi kırpın. Dikkatsizce renk kullanmayın. Siyah beyaz çizimler veya gri tonlamalı şekiller renkli belge olarak kaydedilmemelidir; bu, dosyanın bilgi içeriğini artırmadan dosya boyutlarını artıracaktır. Bilgiyi iletmek için kesinlikle gerekmedikçe renk kullanmayın.

Grafik ve Tablolar

  • Türkçe makalelerde Grafik ve Tablolarda başlık dahil tüm metinlerin İngilizcesinin yazılması zorunludur.
  • Tablolarda biçimlendirme sıfır olmalı, her bir değer bir hücre içinde yer almalı
  • Grafiklerin dergi formatına uygun olacak şekilde düzenlenebilir olması (Resim şeklinde olmayacak)