Sürdürülebilir Tarımsal Pazarlama Girişimleri

Yazarlar

  • Hakan Adanacıoğlu Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, 35100 Bornova/İzmir

DOI:

https://doi.org/10.24925/turjaf.v3i7.595-603.446

Anahtar Kelimeler:

Sürdürülebilir pazarlama- Tarımsal pazarlama- Sürdürülebilirlik- Pazarlama- Tarım

Özet

Sürdürülebilir pazarlama, pazarlama stratejileri geliştirilirken çevresel, sosyal eşitlik ve ekonomik kaygılar üzerine eşit derecede odaklanan bütünsel bir yaklaşım olarak ifade edilmektedir. Bu çalışmada esas olarak, sürdürülebilir tarımsal pazarlama alanında dünyada ve Türkiye‘de uygulanan girişimlerin incelenerek tartışılması ve Türkiye‘deki tarımsal pazarlama girişimlerinin performansının geliştirilmesi açısından bazı öneriler getirilmesi amaçlanmıştır. Dünyada uygulamaları görülen sürdürülebilir tarımsal pazarlama girişimlerinin bir kısmının sivil organizasyonlar aracılığıyla yapıldığı belirlenmiştir. Bunun yanında; çiftçiler, tüketiciler, gıda işleyicileri ve perakendecilerin girişimleri ile başlatılan sürdürülebilir tarımsal pazarlama girişimleri de bulunmaktadır. Türkiye‘de sürdürülebilir tarımsal pazarlama girişimlerine yönelik başarılı örneklerin az olması ve pek yaygınlaştırılamaması nedeniyle, bu girişimlerin artırılmasına yönelik uzun vadeli stratejilerin belirlenmesi önemli görülmektedir. Bu kapsamda öncelikle, hükümet tarafından tarımsal pazarlamayı geliştirici yönde verilen desteklerde sunulan projelerin sürdürülebilir pazarlamanın ilkeleri olan çevresel, ekonomik ve sosyal boyutları incelenerek, gerekli koşulları sağlayıp sağlamadığına bakılmalıdır. Türkiye‘de sürdürülebilir tarımsal pazarlama uygulamalarının daha hızlı yayılması ve benimsenmesi için, bu uygulamalara yönelik üreticilerin eğitilmesi ve yönlendirilmesi yanında, projelerin üretilmesi aşamalarında organizasyon desteğine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu organizasyon, başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere, yerel yönetimler, tarımsal üretici birlikleri ve kooperatifler aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Türkiye‘de uygulanması olası sürdürülebilir tarımsal pazarlama girişimlerinde doğrudan pazarlama stratejilerinin kullanılması ve pazarlamada dikey bütünleşmeye gidilmesi girişimlerin başarısı açısından önem taşımaktadır. Söz konusu girişimlerin tutundurma faaliyetlerinde ise yöresel lezzetler, güvenli üretim metodları, çevrenin ve insan sağlığının korunması, bölgeselcilik, yöresel sanatlar ve biyoçeşitlilik gibi temaların ön plana çıkartılması pazarlama başarısı açısından gerekli bulunmaktadır.

Yazar Biyografisi

Hakan Adanacıoğlu, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, 35100 Bornova/İzmir

18 Kasım 1973 yılında Gaziantep‘te doğan Hakan ADANACIOĞLU, ilk öğrenimini Gaziantep Mehmetçik İlkokulunda, orta öğrenimini Gaziantep Yüzüncü Yıl Ortaokulu‘nda ve lise öğrenimini ise Gaziantep Lisesi‘nde tamamladıktan sonra, 1993 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü‘nde lisans öğrenimine başladı ve 1997 yılında mezun oldu. Ziraat Fakültesini üçüncülükle ve Tarım Ekonomisi Bölümünü birincilikle bitiren Hakan ADANACIOĞLU, 1998 yılı Kasım ayında, Tarım Ekonomisi Bölümünde Tarım İşletmeciliği Bilim Dalı‘nda açılan araştırma görevlisi sınavını kazandı. 2002 yılı Şubat ayında “Malatya Yöresinde Kuru Kayısı Üretim ve Pazarlama Yapısı Üzerine Bir Araştırma” konulu tez ile Yüksek Lisans‘ını, 2009 yılı Şubat ayında ise “Organik ve Konvansiyonel Pamukta Pazarlama Kanallarının Etkinliğinin Belirlenmesi ve Çiftçi Açısından En Uygun Pazarlama Modelinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma” konulu tez ile Doktora öğrenimini tamamladı. 7 Ekim 2013 tarihinde Tarım Ekonomisi alanında“ Üniversite Doçent” i olan Hakan ADANACIOĞLU, ingilizce bilmektedir. Uzmanlık alanları; Tarımsal Pazarlama ve Tarım İşletmeciliği olan Hakan ADANACIOĞLU; İsrail, ABD ve İspanya‘da düzenlenen uluslararası kurs ve çeşitli eğitim programlarına katılmıştır. Halen Tarım Ekonomisi Bölümünde Öğretim Üyesi olarak görevine devam eden Hakan ADANACIOĞLU, evli ve bir çocuk babasıdır.

İndir

Yayınlanmış

2015-07-03

Nasıl Atıf Yapılır

Adanacıoğlu, H. (2015). Sürdürülebilir Tarımsal Pazarlama Girişimleri. Türk Tarım - Gıda Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 3(7), 595–603. https://doi.org/10.24925/turjaf.v3i7.595-603.446

Sayı

Bölüm

Tarım Ekonomisi